20 бер. 2016 р.

Використання вбудованих функцій в табличному процесорі Excel 2007

Деякі формули, з якими ми працюємо під час виконання обчислень у табличному процесорі, можна значно спростити, якщо використати вбудовані функції, що вже передбачені у даному програмному середовищі. Бібліотека вбудованих функцій Excel 2007 містить більше 300 різноманітних функцій, які розподілені на 13 категорій. Проте ми розглядатимемо тільки 4 з них, які входять до 2 категорій: математичні та статистичні.

Функція та її параметри

Кожна функція має три параметри: ім'я, аргументи та результат.
Як бачимо, під час запису функції після знаку "=" вказується ім'я функції. Після імені в круглих дужках зазначаються її аргументи. У клітинці, де ми вводимо формулу, що містить функцію, ми побачимо результат - конкретне число, дату або текст (можливий варіант, коли відобразиться повідомлення про помилку, тоді потрібно перевірити правильність запису функції та формули загалом, а також тип даних, які є аргументами даної функції).

Математичні функції

У сьомому класі ми розглядатимемо одну функцію із категорії Математичні. Ця функція знадобиться для обчислення суми аргументів. У російськомовному інтерфейсі вона має ім'я СУММ, в україномовному або англомовному SUM. Наприклад, = СУММ(В3:В13) визначатиме суму чисел, які розташовані у комірках діапазону В3:В13.

Статистичні функції

До статистичних функцій відносять функції з іменами: СРЗНАЧ - для знаходження середнього арифметичного заданих аргументів, МАКС - для знаходження аргументу, числове значення якого є найбільшим серед заданих аргументів та МИН - для знаходження найменшого числового значення серед заданих аргументів. В україномовному або англомовному інтерфейсі функції матимуть імена AVERAGE, MAX та MIN відповідно.

Аргументи функції

Аргументами усіх цих функцій, можуть бути: числа, адреси клітинок та діапазонів клітинок, а також, поєднання усіх вищезазначених аргументів, записані через ";".

Приклади запису функцій:

1) = СУММ (А1:А7; K1) - буде обчислено суму всіх чисел, які знаходяться у клітинках діапазону А1:А7 та у клітинці К1.
2) = СРЗНАЧ (А1:А7; K1; 8) - буде обчислено середнє арифметичне всіх чисел, які знаходяться у клітинках діапазону А1:А7, клітинці К1 та числа 8 (тобто, середнє арифметичне 9-ти чисел).
3) = МИН (А1:А7) - буде знайдено найменше число у діапазоні А1:А7.
4) = МАКС (7; 9; 8 ) - буде визначено найбільше з трьох чисел.

Як вставити функцію у формулу:

1) Перейти у потрібну комірку;
2) Вибрати кнопку втавлення функції (вона знаходиться біля рядка формул):
3) Вибрати у вікні Вставлення функції потрібну категорію функції;
4) Вибрати із списку функцій потрібну функцію;
5) натиснути кнопку ОК;
5) У вікні аргументів, що з'явилося, перевірити або зазначити аргументи (за необхідності потрібний діапазон даних можна просто виділити за допомогою вказівки миші);
6) Натиснути кнопку ОК або клавішу Enter.

Немає коментарів:

Дописати коментар